La Fe incorpora un antidepressiu intranasal i neuroestimulació no invasiva per a trastorns bipolars i afectius resistents
16/05/2025
- El director general de Salut Mental i Addiccions inaugura una jornada per a professionals de la salut mental
- Durant la trobada, s'ha presentat el model de treball de La Fe i nous avenços terapèutics
La Unitat de Trastorns Bipolars i Afectius Resistents de l'Hospital La Fe ha celebrat una jornada per a professionals de la salut mental inaugurada pel director general de Salut Mental i Addiccions, Bartolomé Pérez. La trobada ha servit per presentar avenços terapèutics com un antidepressiu intranasal per als casos que no responen a altres tractaments o tècniques de neuroestimulació no invasives, entre d'altres.
En la seua intervenció, Bartolomé Pérez ha agraït “el compromís i l'entrega dels professionals de la salut mental del sistema sanitari valencià”. Per part seua, el cap de servei de Psiquiatria i Psicologia Clínica, Alberto Domínguez, i la directora mèdica de La Fe, Salomé Matoses, han subratllat la importància de comptar amb unitats especialitzades com la de La Fe, creada ara fa 25 anys i acreditada com a centre de referència a la Comunitat Valenciana.
En este sentit, durant la jornada s'ha repassat la trajectòria i el model de treball de la unitat, i els assistents han pogut observar de primera mà l'aplicació de diverses tècniques avançades per al tractament de trastorns afectius com ara la depressió i el trastorn bipolar que no responen a altres tractaments, i que representen quasi 4 de cada 10 nous diagnòstics relacionats amb la salut mental.
En concret, s'ha abordat l'administració intranasal de l'esketamina, que històricament es feia servir en anestèsia i que més recentment també es pauta per a pacients que no responen adequadament a almenys dos tractaments antidepressius diferents. La seua administració és intranasal i sempre sota supervisió sanitària, degut a la necessitat de monitoritzar el pacient després de la seua aplicació.
A La Fe, este tractament s'aplica des de fa aproximadament dos anys, en combinació amb altres antidepressius orals. Les primeres dosis i l'inici del tractament es realitzen al mateix hospital.
Tècniques de neuroestimulació
Durant la jornada, també s'han exposat diverses tècniques de neuroestimulació com la Teràpia Electroconvulsiva (TEC), que utilitza corrents elèctrics, i l'Estimulació Magnètica Transcranial (EMT), on s'apliquen camps magnètics, a més d'explorar l'abordatge farmacològic i psicoterapèutic.
Així mateix, s'han presentat teràpies més incipients com l'estimulació transcranial per corrent directe (suaus pulsions per reequilibrar l'activitat cerebral) i l'estimulació del nervi vague no invasiva.
Segons la coordinadora de la trobada i de la unitat de Trastorns Bipolars i Afectius resistents de La Fe, la psiquiatra Pilar Sierra, les sessions han servit per fomentar l'intercanvi de coneixements i facilitar la implementació a altres centres dels enfocaments terapèutics que s'han revelat efectius a l'Hospital Universitari i Politènic La Fe.