Noticies

L'Hospital La Fe és designat centre de referència per a teràpies CAR-T pediàtriques

30/05/2025

L'Hospital La Fe és designat centre de referència per a teràpies CAR-T pediàtriques

•    L'hospital és el primer centre acreditat en la Comunitat Valenciana per a infondre CAR-T en pacients menors d'edat
•    S'extrauen glòbuls blancs de la sang del pacient i es modifiquen en el laboratori perquè puguen reconéixer i destruir les cèl·lules leucèmiques
•    Es tractarà amb estos medicaments de teràpies avançades a xiquets amb leucèmia *linfoblástica aguda de cèl·lules B refractària, entre altres indicacions

 


L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha sigut designat pel Ministeri de Sanitat com a centre de referència per a l'administració de teràpies avançades CAR-T en pacients pediàtrics amb leucèmia linfoblàstica aguda (LLA) de cèl·lules B refractària, entre altres indicacions.
Esta designació, que amplia l'abast assistencial de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe en l'àmbit de les teràpies CAR-T, permetrà oferir este innovador tractament a menors de 18 anys que patixen este càncer sanguini si es produïxen recaigudes o els tractaments convencionals no donen resultat. S'estima que seran entre 5 i 8 casos a l'any. 


Segons ha indicat el conseller, “és un gran dia per a la Comunitat Valenciana perquè des de fa cinc anys que es va sol·licitar l'acreditació, ahir mateix, 28 de maig, vam obtindre l'aprovació per part del Ministeri de Sanitat per a administrar estes teràpies en pacients menors, i tot això perquè complim amb els criteris establits, la qual cosa demostra el nivell de qualitat del sistema valencià de salut”.


Gómez ha realitzat estes declaracions després de la reunió que ha mantingut en la seu de la Conselleria amb el gerent de La Fe, José Luis Poveda, i professionals de l'equip de trasplantament hematopoètic pediàtric, així com de la resta d'unitats implicades en l'aplicació de teràpies avançades en l'àmbit de la Pediatria de l'Hospital La Fe.


La teràpia consistix a extraure de la sang del pacient un tipus de glòbuls blancs, els limfòcits T, i modificar-los genèticament en el laboratori perquè expressen un receptor d'antigen quimèric (CAR) que reconeix específicament les cèl·lules leucèmiques B.


Els limfòcits T modificats, les cèl·lules CAR-T pròpiament dites, es multipliquen i es reinfonen en el pacient. Una vegada en el seu cos, estes cèl·lules CAR-T s'encarreguen d'identificar, atacar i destruir les cèl·lules canceroses. 


El procés d'extracció, modificació i reintroducció de les cèl·lules CAR-T dura entre dos i tres setmanes i, en algunes ocasions, les CAR-T han de ser tractades fora d'Espanya.


Amb l'acreditació per a administrar este nou tractament, La Fe es convertix en el primer i únic hospital públic de la Comunitat Valenciana on es poden infondre CAR-T a pacients pediàtrics, i s'unix als altres 10 centres d'Espanya designats en convocatòries anteriors.

Experiència prèvia en pacients adults
En el camp de les teràpies avançades, La Fe atresora una dilatada trajectòria prèvia i disposa de la infraestructura, els recursos humans i l'experiència necessària per a garantir una assistència de qualitat.


En concret, el centre ja comptava amb l'acreditació per al tractament de pacients adults amb limfoma B difús de cèl·lules grans, limfoma de cèl·lules del mantell, leucèmia linfoblàstica aguda i mieloma múltiple. 


A més, la unitat de trasplantament de progenitors hematopoètics (TPH) pediàtrica de l'Hospital La Fe es va integrar en 2010 en el selecte grup de Centres, Servicis i Unitats de Referència (CSUR) del Sistema Nacional de Salut (SNS). 


De fet, hui dia, La Fe és l'únic hospital públic de la Comunitat Valenciana designat CSUR per a trasplantament de progenitors hematopoètics (*TPH) pediàtric.

Esta unitat ha realitzat en els últims tres anys, que és el període que s'analitza durant el procés d'acreditació, 70 trasplantaments, 36 d'ells trasplantaments complexos, i manté un compromís ferm amb el tractament de malalties hematològiques malignes, alguns tumors sòlids i altres trastorns hematològics i congènits en xiquets mitjançant el TPH. 


Esta unitat té un enfocament multidisciplinari, personalitzat i adaptat a les necessitats de cada pacient; així com experiència prèvia en el maneig i seguiment de tractaments amb teràpies avançades, tant en assajos clínics com teràpies acadèmiques o teràpies comercials infoses en altres centres.
La nova designació, en *palabas del gerent de l'agrupació sanitària interdepartamental València Sud, de l'hospital La Fe i director tècnic de la Unitat de Teràpies Avançades, José Luis Poveda, “és un reconeixement a l'esforç continuat de l'equip humà de l'Hospital La Fe, que ha demostrat la seua excel·lència en l'aplicació de teràpies avançades i el seu ferm compromís amb la millora de l'assistència sanitària en la Comunitat Valenciana”.

En este sentit, com ha indicat el responsable de l'Oficina Autonòmica de Medicina Predictiva, Personalitzada i Teràpies Avançades de la Comunitat Valenciana, Juan Eduardo Megías, la incorporació de La Fe a la xarxa de centres CAR-T pediàtrics del Sistema Nacional de Salut “reforça l'accés equitatiu a tractaments innovadors per als pacients pediàtrics que el requerixen, i consolida la posició del centre valencià com a referent en l'àmbit de la medicina personalitzada i les teràpies avançades”. 


“Suposarà una important millora en la qualitat de vida dels pacients i les seues famílies, ja que podran accedir a estos tractaments en la seua pròpia comunitat autònoma, sense haver de traslladar-se a centres de comunitats limítrofes”, han coincidit a assenyalar José María Fernández Navarro, coordinador de la sala de trasplantament hematopoètic pediàtric en La Fe, i les també facultatives Carolina Fuentes Socorro i Bárbara Torres *Guerola.
 

Compartir

Galeria d'imatges