Noticies

La Fe acull una jornada de sensibilització i difusió sobre dany cerebral adquirit

22/05/2025

La Fe acull una jornada de sensibilització i difusió sobre dany cerebral adquirit

•    La directora general d'Atenció Hospitalària de la Conselleria de Sanitat ha inaugurat la jornada de la Fundació JIMB

L'Hospital La Fe ha acollit la segona edició de la jornada de sensibilització i difusió sobre el Dany Cerebral Adquirit (DCA) organitzada per la Fundació Juan Ignacio Muñoz Bastide, JIMB.

La jornada ha sigut inaugurada per la directora general d'Atenció Hospitalària de la Conselleria de Sanitat, Asunción Perales Marín, acompanyada pel vaig donar-rector de la Fundació JIMB, Jorge Peña i el gerent de l'Agrupació Sanitaria Interdepartamental, ASI València Sud, José Luis Poveda.

L'objectiu d'esta trobada és oferir un espai per a aprofundir i compartir coneixement sobre aspectes clínics, terapèutics i psicosocials, amb l'objetiu de visibilitzar l'impacte del dany cerebral adquirit i promoure bones pràctiques en el seu abordatge integral.

La primera ponència ha abordat la situació del DCA en la Comunitat Valenciana des d'una perspectiva sociosanitària, a càrrec de professionals de referencia de l'àmbit hospitalari i fundacional. A continuació, s'ha projectat el curtmetratge  “En les teues sabates”, una obra commemorativa del XV aniversari de la Fundació JIMB.

Posteriorment, el fisioterapeuta Antonio Úbeda ha presentat els beneficis de l'exercici terapèutic en el procés de rehabilitació postictus, subratllant la importància d'una intervenció primerenca per a previndre la deterioració física associada a l'enllitament i al sedentarisme. 


Després de la pausa, la neurologopeda Carmen Corrales ha exposat l'ús combinat de l'estimulació transcraneal per corrent continu (tDCS) i la intervenció logopèdica per a tractar l'afàsia. Seguidament, l'especialista en *neurologope-dia, Anabel Crespo ha aportat un enfocament holístic sobre la disfàgia orofaríngea (DOF), detallant la seua prevenció, valoració clínica i estratègies rehabilita-daures. La sessió ha continuat amb un bloc centrat en la dimensió social del DCA, destacant la labor dels grups d'ajuda mútua en la prevenció de l'aïllament i l'acompanyament emocional que ha culminat amb una intervención innovadora sobre l'ús de la màgia com a ferramenta terapèutica per a la millora de l'autoestima i les habilitats motores.

El tram final de la jornada ha inclòs la presentació d'una investigació sobre l'impacte del DCA en els nuclis familiars. Esta anàlisi reforça la necessitat d'un abordatge multidisciplinari que contemple tant al pacient com al seu entorn. 

El director general de l'Oficina de Coordinació i Integració Sociosanitària (OCISS), Manuel Escolano ha sigut l'encarregat de clausurar la jornada amb un balanç d'actuacions i propostes de millora. 

En conjunt, l'esdeveniment posa en relleu la importància de coordinar esforços entre els diferents nivells assistencials per a avançar cap a una atenció més humana, efectiva i centrada en la persona amb DCA.
 

Compartir

Galeria d'imatges