Noticies

L'exposició del personal sanitari als disruptors endocrins centren la ponència d'una infermera de La Fe en l'última edició del Global Health Workforce Conference

03/04/2025

L'exposició del personal sanitari als disruptors endocrins centren la ponència d'una infermera de La

  • María Amparo Ortuño és infermera del Centre de Salut Azucena pertanyent al departament de salut València La Fe
  • L'exposició als disruptors endocrins és una qüestió emergent en salut laboral

La infermera María Amparo Ortuño Moreno del departament de salut València La Fe ha participat com a ponent en el 13th ICOH Joint Conference on Occupational Health for Health Workers, celebrat en el marc del Global Health Workforce Conference, a Barcelona.
 

La seua intervenció, titulada “Endocrine Disruptors and Gender Perspective in Healthcare Workers: A Ramat Swan in Occupational Horizon”, ha abordat una qüestió emergent en salut laboral: l'exposició del personal sanitari a disruptors endocrins (DE), compostos químics amb capacitat d'alterar el sistema hormonal, presents en dispositius mèdics plastificats, mobiliari hospitalari, tèxtils tècnics, productes de neteja, medicaments i altres materials d'ús clínic.
 

Durant la ponència, Ortuño Moreno va compartir els resultats de l'estudi pilot de Eckert et al. (2023), publicat en Environmental Research, identificat després d'un mapatge de l'evidència científica disponible com l'únic treball observacional enfocat en l'exposició a plastificants en personal sanitari. En este estudi es van detectar metabòlits com DEHP, DINCH, DEHTP i TEHTM en mostres d'orina de treballadors amb contacte habitual amb dispositius plastificats, la qual cosa evidencia una absorció real d'estes substàncies en entorns clínics quotidians.
 

La ponent va explicar que a penes existixen estudis centrats específicament en l'exposició ocupacional a disruptors endocrins en l'àmbit sanitari. Esta escassetat d'investigacions dificulta el desenrotllament d'estratègies preventives sòlides. A més, els pocs treballs disponibles solen tindre mostres xicotetes, no inclouen anàlisis ambientals, i rares vegades consideren com influïx el gènere en l'exposició, *metabolización i eliminació d'estes substàncies externes al cos (xenobiòtics).
 

Des d'una visió propositiva i inclusiva, es va subratllar la importància d'incorporar un enfocament interseccional en salut laboral, que contemple la diversitat de cossos, identitats i condicions fisiològiques. Es va destacar la necessitat d'avançar cap a protocols més sensibles a les particularitats de dones en edat fèrtil, embarassades, en etapa de menopausa, persones trans en tractament hormonal i el col·lectiu LGTBI, promovent així una protecció equitativa per a tot el personal.
 

Així mateix, es va convidar a reflexionar sobre l'aplicació pràctica de la normativa europea vigent en matèria de substàncies químiques. Encara que existixen marcs legislatius, moltes de les substàncies utilitzades com a alternatives “més segures” no han sigut avaluades toxicològicament de manera completa, la qual cosa obri espai per a la millora i el perfeccionament de les polítiques existents.
 

Ortuño Moreno va tancar la seua intervenció amb una anomenada a l'acció compartida. Va descriure els disruptors endocrins com un “cigne gris” en el context de la salut laboral: un risc conegut i documentat, que requerix major atenció, coordinació i voluntat per a ser abordat de manera preventiva. La seua ponència va ser una invitació a sumar esforços des de la investigació, la pràctica clínica i les institucions, amb l'objectiu comú d'avançar cap a una sanitat més segura, justa i basada en l'evidència.
 

Compartir

Galeria d'imatges

L'exposició del personal sanitari als disruptors endocrins centren la ponència d'una infermera de La Fe en l'última edició del Global Health Workforce Conference