Noticies

El IIS La Fe coordina un estudi europeu sobre l'impacte de contaminants emergents en la salut fetal

11/02/2025

El IIS La Fe coordina un estudi europeu sobre l'impacte de contaminants emergents en la salut fetal

•    El projecte analitzarà l'exposició a micro i nano plàstics en dones embarassades
•    El projecte UPRISE és finançat per la Comissió Europea amb prop de 8 milions d'euros 

L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) lidera el projecte europeu UPRISE sobre l'impacte de l'exposició a micro i nano contaminants plàstics en dones embarassades. En particular, se centrarà en les partícules ultrafinas (UFP) i en els micro i nano plàstics (MNP), compostos identificats com a contaminants emergents. Estos compostos, encara que no són nous, han començat a detectar-se recentment gràcies als avanços en les tècniques analítiques, permetent quantificar concentracions molt baixes. 

El projecte analitzarà bases de dades d'exposició i models d'avaluació per a estos contaminants plàstics a escala micro i nano. Inclourà un estudi clínic amb participants embarassades exposades a diferents nivells de contaminació per UFP i MNP, amb l'objectiu d'analitzar els mecanismes mitjançant els quals la contaminació de l'aire incrementa el risc de complicacions en l'embaràs. 

Gràcies a la presa de mostres biològiques de sang materna, sang del cordó umbilical i teixit placentari, es buscaran biomarcadores d'exposició i efectes fisiopatològics per a estudiar els efectes adversos en el desenrotllament fetal i en el naixement. “Amb este abordatge es generarà coneixement per a oferir recomanacions a les dones embarassades, permetent que puguen minimitzar la seua exposició a la contaminació ambiental”, ha explicat la doctora Alba Ruiz, investigadora del Grup d'Infecció Greu del IIS La Fe i coordinadora del projecte. 

Amb este estudi es pretén contribuir a una millor comprensió de les conseqüències que la contaminació de l'aire pot tindre sobre l'embaràs i el part prematur. A llarg termini, es busca aconseguir el suport polític a noves regulacions que contribuïsquen a la protecció i millora de la salut, augmentant l'esperança de vida de la població. Els avanços i resultats es compartiran en conferències científiques i es publicaran en revistes especialitzades i en xarxes socials. Este projecte oferirà una nova perspectiva que podria millorar els factors ambientals que afecten la salut.

 

Contaminació ambiental i embaràs
La contaminació de l'aire és un problema complex que requerix una comprensió profunda dels mecanismes biològics involucrats. L'embaràs és una finestra crítica del desenrotllament humà, on l'exposició a contaminants atmosfèrics juga un paper rellevant tant en la mare com en el fetus. 

La investigació sobre contaminants emergents com les UFP i MNP és crucial per a protegir la salut pública i desenrotllar estratègies efectives per a mitigar els efectes de la contaminació. La col·laboració entre científics, professionals de la salut i responsables polítics és essencial per a abordar este desafiament global.

UPRISE desenrotllarà ferramentes fàcils d'usar per a informar i compartir dades, amb l'objectiu de facilitar la integració de l'evidència científica en l'actualització de les normes europees i nacionals de qualitat de l'aire. En avançar en la quantificació de l'impacte de l'exposició a la contaminació de l'aire prenatal en la salut pública i en brindar directrius i ferramentes de suport a la presa de decisions per als responsables de les polítiques, l'estudi contribuirà a reduir la càrrega de les malalties no transmissibles associades amb el part prematur i altres formes d'efectes adversos en el naixement.

La doctora Alba Ruiz Gaitán, del grup d'Infecció Greu del IIS La Fe i del Servici de Microbiologia de l'Hospital La Fe coordina el consorci en el qual també participen els doctors Juan Sandoval, responsable de la Unitat d'Epigenòmica, i Beatriz Marcos Puig del Grup d'Investigació en Salut Cardiovascular Materna, Preeclàmpsia i Part Prematur i directora de l'àrea clínica de la Dona de l'Hospital La Fe; Alicia Martínez Varea del Servici de Ginecologia de l'Hospital La Fe; Héctor Martínez Morel, del grup d'Infecció Greu del IIS La Fe i del Servici de Medicina Preventiva de l'Hospital La Fe i María Eugenia Gas, responsable de la unitat de Bioestadística i Big data del IIS La Fe. 

En el projecte estan involucrades un total de 14 institucions sanitàries i mediambientals de 8 països i compta amb un milió d'euros de finançament del del programa HORIZON-2024. Componen el consorci la Universitat de València, l'Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística de València, la Facultat de Medicina i Tecnologia de la Salut de la Universitat de Tampere (Finlàndia), Laboratori QSAR de Gdansk (Polònia), la consultora ambiental AXON d'Atenes (Grècia), la Universitat Hasselt de Bèlgica, la Fundació Europea per al Nounat de Munic (Alemanya), l'Organització Nacional de Salut Pública ETHNIKOS d'Atenes i el Departament de Física Aplicada i Ambiental de la Facultat de Física de Tessalònica (Grècia), el Laboratori Ibèric Internacional de Nanotecnologia de Braga (Portugal), l'Institut Finlandés de Salut i Benestar de Hèlsinki (Finlàndia) i el Laboratori Federal Suís de Ciència i Tecnologia de Materials de Dübendorf (Suïssa).
 

Compartir

Galeria d'imatges

El IIS La Fe coordina un estudi europeu sobre l'impacte de contaminants emergents en la salut fetal