El servici de Farmàcia de l'Hospital La Fe impulsa la millora assistencial amb la XIII edició del curs Lean Seis Sigma
19/02/2025
- Lean Seis Sigma és una estratègia de millora enfocada a la microgestió de processos i a detectar les ineficiències
El servici de Farmàcia de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha organitzat la tretzena edició del curs Lean Seis Sigma per a la millora del procés farmacoterapèutic. Dissenyat en col·laboració amb el Departament d'Estadística i Investigació Operativa Aplicades i Qualitat de la Universitat Politècnica de València, este curs té com a objectiu principal optimitzar els processos assistencials mitjançant la metodologia Lean Seis Sigma.
El programa aborda criteris de productivitat, qualitat, seguretat i eficiència, estructurant-los en solucions que aporten valor als usuaris i pacients del sistema sanitari. Els participants aprenen a identificar ineficiències i variabilitat, millorar la velocitat dels processos i generar valor afegit.
Durant la inauguració, José Luis Poveda, gerent de l'agrupació sanitària interdepartamental València Sud i gerent del departament de salut La Fe, ha destacat "la importància d'implementar i formar als professionals en metodologies que contribuïsquen a la millora del procés assistencial i la seguretat del pacient, així com del sistema d'utilització de medicaments. Este tipus d'iniciatives permeten no sols incrementar l'eficiència en la gestió dels recursos, sinó també garantir una millor qualitat en l'atenció sanitària. La capacitació en *Lean Sis *Sigma és clau per a fomentar una cultura de millora contínua dins de l'hospital, assegurant que cada intervenció farmacoterapèutica tinga el màxim impacte positiu en la salut dels pacients".
A través d'esta estratègia de millora centrada en la microgestió de processos, els professionals adquirixen ferramentes per a detectar ineficiències, reduir la variabilitat i augmentar l'eficiència. S'emfatitza que l'èxit d'estos projectes depén de la implicació del "champion", el directiu encarregat d'impulsar-los i eliminar els obstacles. Així mateix, el gestor del procés és responsable d'aplicar les millores, supervisar-les mitjançant indicadors i coordinar-se amb els professionals involucrats.
El curs abasta ferramentes estadístiques (com l'anàlisi de capacitat), tècniques Lligen i metodologies de millora (com el AMFE), aplicades als cicles DMAIC (Definir, Mesurar, Analitzar, Millorar i Controlar) de Lean Seis Sigma. El seu propòsit és eliminar tasques sense valor afegit, reduir la variabilitat i fer que els processos siguen més segurs i eficients, alineats amb les necessitats dels pacients.
En esta edició, han participat 25 professionals sanitaris, els qui han mostrat un gran interés a millorar la productivitat, qualitat, seguretat i eficiència dels processos.
Des de 2011, la formació dels professionals del servici de Farmàcia La Fe i d'altres professionals clau de l'hospital ha sigut essencial per a fomentar una cultura de qualitat. La implantació de projectes i la creació de grups de treball participatius han sigut afavorides per esta formació, consolidant així un entorn de millora contínua.