Especialistes de La Fe es preparen en hospitals europeus per a administrar tractaments especials en el nou Centre de Prototeràpia de la Comunitat
06/01/2025
- L'hospital valencià ha dissenyat un pla formatiu per a especialistes que utilitzaran l'equipament donat per la Fundació Amancio Ortega
- Un equip d'experts ja ha estat a França per a conéixer de primera mà la prototeràpia aplicada al tractament de tumors intraoculars
Un equip multidisciplinari de la unitat de Tumors Intraoculars de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha realitzat una estada formativa en el Centre Antoine Lacassagne (Institut Mediterrani de Prototeràpia) i a l'Hospital Louis Pasteur (Niça, França) per a conéixer de primera mà l'efectivitat dels protons en estes malalties. Es tracta d'una d'una de les primeres estades a l'estranger que La Fe ha programat per a preparar al centenar d'especialistes que treballarà en el futur Centre de Prototeràpia de la Comunitat Valenciana.
L'Institut Mediterrani de Prototeràpia del Centre Antoine Lacassagne és una de les institucions més avançades i experimentades a Europa en esta mena de tractament, i destaca per la seua experiència clínica.
Els especialistes Rafael Martínez-Costa (oftalmòleg), Francisco Celada, María José Pérez Calatayud (oncòlegs radioteràpics) i Françoise Lliso (radiofísica) han viatjat fins allí este mes de desembre per a conéixer de primera mà l'experiència de prototeràpia oftàlmica pionera a Europa de la mà dels seus col·legues gals per al tractament del melanoma de coroide.
La unitat a la qual pertanyen els professionals de La Fe està acreditada des de 2018 a nivell autonòmic, i des de 2021 a nivell nacional, és a dir, és un Centre de Referència del Sistema Nacional de Salut, cosa que significa que pot assumir el diagnòstic, tractament i seguiment de pacients procedents de tota la Comunitat Valenciana però també de la resta d'Espanya.
Només sis hospitals a nivell nacional tenen esta acreditació. En la seua majoria, es tracta de pacients amb diagnòstic de melanoma uveal, el tumor maligne intraocular primari més freqüent en persones adultes.
L'abordatge d'esta patologia se centrava fins ara en l'enucleació, la braquiteràpia i la SBRT (radiocirugía estereotàctica), tractaments en els quals La Fe està a l'avantguarda nacional, especialment la SBRT ocular, de la qual és pionera.
L'enucleació s'utilitza en els casos de melanomes de grandària gran, afectació del nervi òptic de més de 180º o amb complicacions que porten a ulls sense visió i dolorosos. Per part seua, la braquiteràpia es reserva per als tumors de grandària xicoteta i mitjana amb l'objectiu de conservar el globus ocular i la seua funció.
A estes opcions terapèutiques, a més de la SBRT ja implementada a l'hospital, s'unirà la prototeràpia quan estiga operatiu el centre projectat al costat de La Fe, i connectat a ella per un pas subterrani, per a albergar l'equipament tecnològic donat per la Fundació Amancio Ortega. D'esta manera, La Fe es convertirà en un dels quatre centres que disposaran a Espanya d'este tractament per als tumors oculars.
Nou edifici
La Conselleria de Sanitat ha assumit el cost de l'edificació, així com la instal·lació i posada en funcionament de l'equipament donat, els recursos humans, el pla de formació del personal, en col·laboració amb l'empresa subministradora, i el manteniment. En total, uns 25 milions d'euros.
A esta xifra, la seua sumen altres 25 milions d'euros, que és el que costa la tecnologia donada, és a dir, l'equipament de prototeràpia i sistemes auxiliars. Este nou sistema de tractament està indicat per a tumors cerebrals, de cap i coll, medul·la espinal, pulmó, tumors oculars i sarcomes, entre altres patologies oncològiques. Es pauta també en el cas de pacients pediàtrics i amb intenció radical en pacients joves atés que en alguns casos els protons permeten una menor irradiació de teixit sa circumdant respecte als fotons.
La posada en marxa del nou equip de prototeràpia precisarà de la incorporació de 39 nous professionals que, sumats als 61 amb els quals ja compta el Servici d'Oncologia Radioteràpica i Radiofísica Hospitalària de l'hospital La Fe, ascendixen a 100 especialistes.
Per a ells, “l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe i l'empresa proveïdora de l'equipament han dissenyat un ambiciós pla de formació que preveu estades formatives en diferents centres de prototeràpia d'Europa i els EUA, així com la realització de diversos cursos”, segons ha indicat el cap de servici d'Oncologia Radioteràpica de La Fe, Antonio Conde.
Per part seua, el gerent de l'agrupació sanitària interdepartamental València Sud, José Luis Poveda, ha valorat molt positivament la incorporació de la prototeràpia a l'arsenal terapèutic contra el càncer: “La prototeràpia representa un avanç significatiu en el tractament oncològic perquè oferix una opció més precisa i menys invasiva per als nostres pacients. En La Fe estem verdaderament compromesos a posar tots estos avanços al servici dels nostres pacients per a optimitzar la qualitat de l'atenció mèdica que reben."