L'Hospital La Fe rep premi a la millor comunicació pel seu projecte de transformació del procés assistencial en càncer de mama
04/12/2024
• El reconeixement ha sigut atorgat en el XII Congrés d'Oncologia Mèdica, Hematologia i Farmàcia Oncohematològica
• El projecte ha sigut realitzat pel servici de Farmàcia Hospitalària i la Unitat de Mama de La Fe, emprant metodologia Lligen
L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha sigut guardonat amb el premi a la millor comunicació en el XII Congrés d'Oncologia Mèdica, Hematologia i Farmàcia Oncohematològica 'Bastint ponts', organitzat per la Fundació Kronos, entitat dedicada a la investigació clínica oncològica.
El reconeixement s'ha atorgat pel projecte "Transformació del procés assistencial de càncer de mama". Segons la coordinadora de la Unitat Funcional de Patologia Mamaria de La Fe, la doctora Ana Santaballa “este reconeixement posa en valor el compromís de la nostra unitat amb la millora contínua dels processos assistencials, la qualitat assistencial i l'excel·lència en la coordinació de cures”.
El de mama és el tipus de càncer més freqüent en les dones a Espanya, amb més de 36.000 casos diagnosticats anualment. Només en la Comunitat Valenciana, l'any passat es van registrar 3.824 casos de càncer de mama, la qual cosa suposa una taxa d'incidència de 144 casos nous per cada 100.000 dones.
Encara que la incidència d'esta malaltia ha augmentat de manera significativa en els últims anys, també ho ha fet la supervivència de les pacients, gràcies, entre altres factors, als avanços en diagnòstic precoç, la prevenció secundària i els avanços en la innovació terapèutica.
Este increment en l'esperança de vida ressalta la importància de millorar els circuits assistencials per a atendre de manera més eficient a un nombre creixent de pacients, garantint una atenció integral i la qualitat de vida durant el procés.
En este context, l'equip multidisciplinari de l'Hospital La Fe de València ha treballat per a abordar els principals desafiaments en la coordinació entre la Unitat de Mama i Farmàcia Hospitalària. Entre els problemes identificats es troben interrupcions freqüents, duplicitat d'informació proporcionada a les pacients i demores en la validació de la prescripció electrònica i la dispensació de medicaments, factors que impacten tant en l'eficiència operativa com en l'experiència de les pacients.
Per a superar estos reptes, s'ha dut a terme una anàlisi exhaustiva del procés assistencial emprant la metodologia Lligen, la qual cosa ha permés identificar àrees de millora crítiques i examinar en profunditat els colls de botella que dificulten l'excel·lència en l'atenció. A través d'un exercici de *co-creació multidisciplinària, s'han elaborat solucions sostenibles i escalables que a més d'optimitzar els circuits assistencials, han establit les bases per a una atenció més eficient i centrada en les pacients.
Entre les mesures adoptades, destaca el desenrotllament d'un protocol que ha agilitzat la prescripció i validació farmacèutica i que millora la coordinació entre oncologia i farmàcia hospitalària.
“Així mateix, s'ha dissenyat una agenda específica per a organitzar les dispensacions de medicaments de manera planificada, reduint interrupcions i optimitzant temps”, ha assenyalat María Asunción Albert, cap de secció del servici de Farmàcia Hospitalària de La Fe. Paral·lelament, s'ha estandarditzat la informació proporcionada a les pacients, per a garantir missatges més clars i alineats des de Farmàcia, Oncologia i Infermeria, la qual cosa ha reforçat la confiança de les pacients en el seu tractament i cures.
Impacte del projecte
L'anàlisi del procés assistencial ha permés no sols identificar àrees crítiques, sinó també desenrotllar un quadre de comandaments que, en un futur, facilitarà el seguiment en temps real d'indicadors clínics i assistencials que impacten en la qualitat de l'atenció a estes pacients. Este enfocament basat en dades objectives permetrà mesurar l'impacte de les mesures adoptades, promovent una millora contínua en els processos assistencials.