Noticies

L'Hospital La Fe reunix més de 300 professionals en una jornada per a visibilitzar i abordar la violència vicària

06/02/2025

L'Hospital La Fe reunix més de 300 professionals en una jornada per a visibilitzar i abordar la viol

 

  • La desena edició d'esta jornada posa el foco en la violència vicària
  • La comissió d'igualtat i contra la violència de gènere de La Fe ha retut homenatge al llegat d'Ángela Escribano

La Comissió d'Igualtat i Contra la Violència de Gènere del Departament de Salut València La Fe ha celebrat este matí una jornada de treball i reflexió sobre la violència vicària, una de les formes més cruels de violència de gènere, que atempta contra les víctimes a través del que més estimen: les seues filles i fills.
 

 

“El personal sanitari, té un paper crucial en la prevenció, detecció i actuació davant estos casos”, ha destacat, Ana Monzó, especialista en ginecologia i presidenta de la comissió d'igualtat i contra la violència de gènere del departament de salut València La Fe.
 

 

La violència vicària no és un problema aïllat, sinó un fenomen que requerix un enfocament integral i coordinat entre diferents institucions. Per això, en esta jornada s'han abordat ferramentes pràctiques per a identificar signes d'alarma, protocols d'actuació i mecanismes de col·laboració amb altres organismes com a servicis socials, forces de seguretat, i el sistema jurídic.
 

 

L'hospital és un espai clau perquè les víctimes puguen parlar i rebre ajuda. És vital que els seus professionals sàpien escoltar, actuar amb empatia i garantir la seguretat dels qui acudixen a la recerca d'auxili.
 

 

Durant la inauguració, el gerent del departament València La Fe, José Luis Poveda, ha felicitat el treball i la trajectòria d'esta comissió de La Fe que celebra ja la desena edició d'esta trobada. En eixe sentit, la responsable de la Unitat d'Igualtat de la Conselleria de Sanitat, Palmira Muñoz, ha destacat que La Fe és el departament de salut “referent en la lluita per la igualtat de gènere i en el qual s'han fixat la resta dels departaments per a desenrotllar les seues accions per la igualtat i contra la violència de gènere”.
 

 

La responsable d'Igualtat de la Conselleria de Sanitat ha destacat també que es pose el focus en la violència vicària “perquè és una de les arestes on no sempre ens hem centrat i és fonamental incidir en l'aspecte dels fills i filles, a vegades, utilitzats per a exercir la violència sobre la dona”.
 

 

La jornada ha comptat amb la participació d'experts i expertes que han aprofundit en este problema i han oferit estratègies per a millorar la pràctica diària. S'ha estructurat en dos blocs amb una taula de diàleg multidisciplinari en cada un d'ells.
 

 

En primer lloc, s'ha abordat la problemàtica des de la perspectiva dels sistemes de salut. En el segon bloc s'ha centrat en conéixer les actuacions des d'altres institucions amb les quals millorar la coordinació i amb les quals col·laborar d'una forma més efectiva, compartint experiències per a traslladar-les a la pràctica diària.
 

 

La violència vicària és un problema greu i prioritari de salut pública amb conseqüències que poden arribar a ser severes i fins i tot irreparables en l'estat físic, mental i social de les mares i dels xiquets, xiquetes i adolescents al llarg de la seua vida. La seua repercussió aconseguix al conjunt de la societat i per això requerix un abordatge integral i multidisciplinari.
 

 

El nombre de dones víctimes mortals per violència de gènere de 2003 a 2024 ha sigut 1.293 a Espanya i de 162 en la Comunitat Valenciana. No obstant això, quant al nombre de menors víctimes mortals per violència vicària només es tenen registres del període recent de 2013 a 2024 i les xifres revelen un total de 62 víctimes a Espanya i 10 en la Comunitat Valenciana.
 

 

Quant al nombre de notificacions anuals de situacions de risc sociosanitari o maltractament infantil en la Comunitat Valenciana des de 2010 a 2023, les xifres també van en augment, potser per un augment de la incidència o potser perquè hi ha millors ferramentes de detecció i també major sensibilitat dels professionals sanitaris.
 

 

Homenatge a Ángela Escribano

En la desena edició d'esta jornada s'ha rendit un emotiu homenatge a Angela Escribano Martínez, pionera en la lluita per la igualtat i contra la violència de gènere en l'àmbit sanitari. Doctora en Dret, Ángela Escribano, va ser assessora en Igualtat i Violència de Gènere de la Delegació de Govern de la Comunitat Valenciana i va impulsar la creació del primer comité d'igualtat i contra la violència de gènere del departament de salut València La Fe.

Compartir

Galeria d'imatges