La Fe analitza la personalització dels tractaments contra el càncer a partir del perfil molecular del tumor de cada pacient
17/12/2024
- La Jornada Oberta d'Imatge Mèdica Avançada de 2024 s'ha centrat en la *Teragnosis, una sinergia “disruptiva” entre Radiologia i Medicina Nuclear
L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha acollit la Jornada Oberta d'Imatge Mèdica Avançada (HAIMA) organitzada per la seua Àrea Clínica d'Imatge Mèdica en col·laboració amb el Grup d'Investigació Biomèdica d'Imatge de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe).
L'esdeveniment s'ha centrat en esta edició 2024 en la teragnosis, una sinergia “disruptiva i revolucionària” entre Radiologia i Medicina Nuclear amb finalitats diagnòstics i terapèutics, segons han coincidit a assenyalar el promotor de la trobada, el director de l'Àrea Clínica d'Imatge Mèdica de La Fe i Acadèmic de la Nacional de Medicina, Luis Martí-Bonmatí, i l'expert en la matèria, metge nuclear i també membre de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina d'Espanya, José Luis Carreras Delgado.
En concret, la teragnosis “està aprovada ja per a uns certs tumors (tiroides i neuroendocrins, per exemple) i s'assaja en uns altres”, com ha afegit la cap de Servici de Medicina Nuclear de l'Hospital La Fe, Pilar Bello.
De fet, segons el metge nuclear de La Fe Stefan Prado, la radioteragnosis permet utilitzar radiofàrmacs amb afinitat específica per determinats receptors tumorals, tant per al seu diagnòstic com per al seu tractament.
Estos radiofàrmacs possibiliten realitzar imatges diagnòstiques que mostren l'expressió de receptors específics en tota la càrrega tumoral, i posteriorment administrar un tractament dirigit a elles, constituint un tractament oncològic personalitzat i de precisió.
En la mateixa línia, la física mèdica de La Fe Irene Torres ha insistit en com la integració de la física mèdica i la imatge molecular exercix un paper crucial en la millora del procés diagnòstic i terapèutic del càncer: “El desenrotllament d'equipaments sofisticats, SPECT d'anell i PET de cos complet, ens permet visualitzar i quantificar les distribucions dels radiofàrmacs en l'organisme del pacient i calcular la dosi que ha d'administrar-se d'una manera més precisa per a així aconseguir un tractament més efectiu, preservant els teixits sans, i garantint sempre la protecció radiològica tant del públic general com dels professionals”.
Per part seua, el radiòleg de l'Hospital La Fe Maximiliano Lloret també ha tractat la “cada vegada més important relació entre les proves de Medicina Nuclear i Radiologia Intervencionista”, així com les vies d'administració molt dirigida dels radiofàrmacs amb tècniques mínimament invasives guiades pels radiòlegs. Entre estes tècniques, ha assenyalat “la radioembolització, que permet el tractament de tumors hepàtics primaris i *metastásicos, i la sinoviortesi, que s'usa en el tractament de la patologia inflamatòria articular”.
A més, ha afegit, “obri la possibilitat de tractament de malalties oncològiques en altres localitzacions, amb l'objectiu d'augmentar la unió del radiofàrmac amb les cèl·lules tumorals i disminuir l'efecte de la radiació en teixit sa”.
Tots els especialistes han coincidit a assenyalar que l'objectiu sempre és precisar al màxim la localització dels tumors i caracteritzar-los molecularment per a dissenyar tractaments a la carta, optimitzar els resultats clínics i reduir els efectes secundaris indesitjats.
La jornada ha comptat amb la presència de la directora general d'Investigació i Innovació de la Conselleria de Sanitat, Mariola Penadés; la directora mèdica del departament de salut València La Fe, Salomé Matoses i el director científic de l'Institut d'Investigació Sanitària la Fe, Guillermo Sanz.
La directora general ha destacat el valor de la imatge mèdica: “En medicina, també aplica el refrany espanyol que diu que una imatge val més que mil paraules”, ha comentat Penadés. En este sentit, la directora mèdica de La Fe ha destacat que “la sinergia entre Medicina Nuclear, Imatge Molecular i Teragnóstica dona esperança i qualitat de vida a pacients que abans tenien un mal pronòstic”.
L'esdeveniment ha finalitzat amb un emotiu reconeixement al doctor Jose Luis Carreras de la mà de Maximiliano Lloret, qui fora durant molts anys predecessor del doctor Martí-Bonmatí com a cap de servici de Radiologia de La Fe.