Noticies

La Fe estrena laboratori d'impressió en 3D i planificació quirúrgica virtual

23/08/2024

La Fe estrena laboratori d'impressió en 3D i planificació quirúrgica virtual

  • És un servei intrahospitalari que va donar els seus primers passos el 2014 i ja ha estudiat cents de casos clínics
  • Els professionals fabriquen biomodals tridimensionals i desenvolupen programes de realitat mixta per planificar intervencions complexes 
  • El sistema escurça terminis, accelera la recuperació del pacient i retalla despeses
     

La unitat d'impressió 3D i planificació avançada amb realitat mixta de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València estrena laboratori. Este recurs, segons ha constatat el cap del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Francisco Baixauli, permet escurçar terminis, millorar el pronòstic del pacient i retallar despeses.


Els professionals especialitzats en planificació i impressió 3D de La Fe funcionen sota "un model de treball íntegrament intrahospitalari", com ha explicat el cirurgià ortopèdic i traumatològic i cap clínic de la unitat Jose Vicente Amaya. Això és així, afegeix el també cirurgià ortopèdic i traumatològic Joan Ferràs, perquè "assumim des de la programació d'aplicacions informàtiques 'ad hoc' fins a la fabricació dels prototips anatòmics i guies que permeten planificar les intervencions".

 



El laboratori permet la creació de models 3D de deformitats, tumoracions o defectes complexos que possibiliten la simulació de la cirurgia abans de ser realitzada, de manera que es pot avaluar l' opció quirúrgica més adequada abans de realitzar-la en el pacient i aconseguir resultats òptims. 


A més dels biomodels, al laboratori es dissenyen i programen solucions informàtiques de planificació quirúrgica mitjançant realitat mixta, és a dir, combinant el món físic amb imatges hologràfiques.


El laboratori també compta amb els mitjans necessaris per a la replicació intraoperatòria sobre el pacient definitiu, és a dir, per connectar dins del quiròfan els mons virtual i físic, com ha indicat la investigadora Paula González Rojo. Els ancoratges que connecten les dues realitats són codis d' imatge d' alt contrast que també es fabriquen dins del laboratori. 


Esta metodologia de navegació quirúrgica és pionera al món per la seva aplicabilitat diària, ja que es tracta de processos desenvolupats de forma intrahospitalària pels mateixos facultatius del servei.


Tots estos avanços, segons ha destacat el doctor Baixauli, permeten realitzar "assajos personalitzats abans de les intervencions que redunden en una major precisió i en l'anticipació de possibles dificultats. Per tant, escurcen l'estada al quiròfan i l'hospitalització postoperatòria. Realitzar tot el procés dins de l' hospital, sense haver d' externalitzar i amb recursos propis, també és cost-eficient".


Subsidiàriament, com assenyala la cirurgià ortopèdica i de traumatologia Carolina de la Calva, "aquesta tecnologia ajuda pacients i famílies a comprendre de forma anticipada el procediment quirúrgic". En la mateixa línia s'ha expressat el gerent del departament, José Luis Poveda: "El laboratori és un clar exemple d'inversió tecnològica centrada en l'atenció al pacient".


El laboratori presta suport assistencial, investigador i docent a especialitats mèdiques com la Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, però també a Cirurgia Maxilofacial, Cirurgia Plàstica general i oncològica o Oncologia Mèdica, entre d'altres.


Més de 300 biomodals clínics


Els orígens del servei, com ha recordat Manuel Angulo, facultatiu de la unitat de Tumors de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de La Fe, es remunten al 2014 i, des d'aleshores, ha estudiat centenars de casos clínics gràcies a la realitat mixta o als més de 300 biomodals tridimensionals fabricats en ella. 


Fins ara, l'equipament de la unitat estava dispers en diferents localitzacions de l'Hospital. En l'actualitat, s'ha concentrat en un mateix espai a l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe. 

Compartir

Galeria d'imatges

La Fe estrena laboratori d'impressió en 3D i planificació quirúrgica virtual