Noticies

La Fe assoleix les 400 radioembolitzacions en pacients amb càncer de fetge

05/12/2024

La Fe assoleix les 400 radioembolitzacions en pacients amb càncer de fetge

  • L'hospital valencià és un dels pocs centres europeus que ofereix formació en aquest camp
  • La Fe ha estimat una inversió de 2,3 milions d'euros per a atendre els tractaments previstos en els pròxims quatre anys

 

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha realitzat al voltant de 400 infusions de microesferes de vidre carregades amb l'isòtop radioactiu Itrio 90 (Y90) a pacients amb càncer hepàtic des de 2009, quan es va administrar el primer tractament. A més, La Fe és un dels pocs centres europeus on es forma en aquesta tècnica, la radioembolització. 


Es tracta d'un tractament intraarterial mínimament invasiu que aconsegueix dipositar l'isòtop radioactiu el més a prop possible del tumor. El procediment es realitza mitjançant catèters a les sales de radiologia intervencionista. 


La selecció dels pacients candidats i l' objectiu concret de la teràpia es decideixen en el comitè multidisciplinari de tumors hepàtics, en el qual participen els serveis de radiologia, cirurgia hepàtica, hepatologia i oncologia. 


Amb posterioritat, i de forma conjunta, especialistes de radiologia intervencionista i de medicina nuclear planifiquen els tractaments, seleccionen i administren la quantitat de radiació necessària per aconseguir tractaments eficaços. 


Les dosis, segons explica la radiofarmacèutica de La Fe Consuelo Olivas, "són totalment personalitzades" i, afegeix Irene Torres, doctora de la secció de radiofísica, "es calculen en base a les característiques dels tumors i situació de cada pacient".


Les microesferes de vidre carregades amb Y90, afegeixen les doctores, procedeixen del Canadà. La custòdia i el maneig del radioisòtop va a càrrec de la unitat de radiofarmàcia del servei de medicina nuclear. 

 



L' administració de les microesferes es realitza a les sales de radiologia intervencionista de la mà d' especialistes en medicina nuclear. Després de la infusió, tal com explica la cap de servei, Pilar Bello, "s'aconsegueix que les microesferes es dipositin de forma preferent en el tumor o tumors hepàtics, respectant el teixit hepàtic sa". 

 

El pacient, com detalla la doctora Bello, "es reincorpora a la seva activitat diària després d'un breu període d'observació clínica de 24 hores". Rebuda l' alta hospitalària, se' n planifica el seguiment a curt i a llarg termini.


Esta teràpia, en paraules del cap de secció de radiologia intervencionista i director dels cursos formatius en radioembolització, Daniel Pérez Enguix, "aconsegueix el control de la malaltia i/o redueix la càrrega tumoral existent com a pas previ a la cirurgia o al trasplantament hepàtic (neoadjuvança)". 


Els efectes secundaris, tal com indica el doctor, "són molt poc freqüents i ben tolerats, la qual cosa permet mantenir una adequada qualitat de vida dels pacients". Pérez Enguix afegeix: "La tendència actual és tractar pacients amb menor càrrega tumoral que permetin realitzar tractaments més selectius, optimitzar els recursos hospitalaris i assolir majors taxes d'èxit terapèutic".


En este sentit, el gerent de La Fe, José Luis Poveda, ha ressaltat que es tracta d'"una alternativa menys invasiva en comparació amb la cirurgia, que millora l'experiència del pacient i redueix el temps de recuperació". A més, el gerent ha emfatitzat "la importància de la col·laboració entre especialitats". Per atendre els tractaments previstos en els pròxims quatre anys, La Fe ha estimat una inversió de 2,3 milions d'euros.


En el vessant formatiu, l'hospital ha realitzat de forma ininterrompuda en els últims vuit anys cursos formatius en radioembolització als quals han assistit professionals d'hospitals de l'àmbit nacional i internacional.
 

Compartir

Galeria d'imatges

La Fe assoleix les 400 radioembolitzacions en pacients amb càncer de fetge