L'Hospital La Fe imparteix tallers per combatre l'obesitat greu
13/10/2024
- Prop de 70 persones amb obesitat greu s'han beneficiat d'aquest programa per millorar la salut
- Els tallers es divideixen en cinc sessions en què s'aborden els principals temes sobre nutrició saludable
L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe imparteix tallers per a persones amb obesitat greu i candidates a cirurgia bariàtrica, és a dir, persones amb un índex de massa corporal igual o superior a 35 (IMC≥35) amb complicacions o un índex de massa corporal igual o superior a 40 (IMC≥40) independentment. Més de 70 pacients ja han participat en aquesta iniciativa, que va començar el març del mateix any.
L´objectiu dels tallers "és millorar i estandarditzar la qualitat assistencial d´aquests pacients a través de reunions grupals, que els proporcionen continguts educatius detallats i de manera més homogènia", segons el cap del Servei d´Endocrinologia i Nutrició de l´Hospital La Fe, Juan Francisco Merino.
Això s'aconsegueix gràcies a l'organització i planificació dels tallers per part de les nutricionistes del Servei, que en col·laboració amb els especialistes en Endocrinologia i Cirurgia Endocrinometabòlica, han elaborat els continguts del programa i se n'encarreguen.
A més, aquestes sessions afavoreixen la interacció entre pacient i professional sanitari, "cosa que facilita el plantejament de dubtes de diferent índole i la posada en comú de possibles solucions, per tal de millorar els resultats abans i després de l'operació", ha destacat Paolo Rossetti, facultatiu especialista del servei d'Endocrinologia i Nutrició de La Fe.
Cada pacient participa en cinc sessions grupals de les quals quatre es realitzen durant el període dintervenció dietètica i farmacològica, és a dir, entre la primera visita individual amb els especialistes en Endocrinologia i en Nutrició i la següent visita; i una cinquena sessió grupal abans de la cirurgia bariàtrica.
"En aquestes trobades els pacients treballen diferents continguts, des de l'alimentació saludable, fins a la planificació dels menús o la tècnica del plat, que consisteix a dividir i organitzar allò que mengem en un plat de manera visual i amb les proporcions nutricionalment recomanades", ha detallat Eva Gascó, nutricionista del servei d'Endocrinologia i Nutrició de La Fe.
Les sessions també fan èmfasi en com s'han d'estructurar les racions que cal ingerir, el control sobre etiquetatge dels aliments o la llista de la compra, així com la importància de l'exercici físic. A més, també se'ls facilita informació sobre les modificacions dietètiques necessàries després de la cirurgia.
350 casos nous d'obesitat mòrbida a l'any
La prevalença de l'obesitat (IMC > 30kg/m2) a Espanya se situa al voltant del 15-20% de la població general: el 18.7% segons estimacions recents de l'estudi ENE-Covid, i les persones amb obesitat greu (classificada en aquest estudi com a IMC > 35) el 4.9 %.
A l'Hospital La Fe s'atenen anualment al voltant de 350 casos nous d'obesitat mòrbida, la majoria dels quals té indicació per a cirurgia bariàtrica. D'altra banda, el nombre de persones amb obesitat potencialment candidates a intervenció intensiva adreçada a la pèrdua de pes (objectiu de pèrdua > 15-20% del pes inicial) és molt més gran.
La complexitat d'aquesta malaltia crònica, juntament amb la seva prevalença alta, requereixen un abordatge multidisciplinari i, alhora, l'optimització dels recursos sanitaris.
"L´estructuració d´un recorregut assistencial que inclou aquests tallers en forma de reunions grupals amb la participació de diferents professionals contribueix a millorar l´adherència d´aquests pacients als tractaments ia millorar la seva qualitat de vida", ha destacat el gerent de l´Hospital La Fe, José Luis Poveda.