La Fe consolida una consulta infermera de continuïtat en cuidats post-UCI que completa la seua ‘UCI sense parets’
02/06/2025
• L'UCI ‘sense parets’ o estesa és un model que amplia l'atenció especialitzada més enllà dels límits físics de l'UCI
• Este model pivota entorn de dos eixos: un sistema de resposta ràpida i un seguiment infermer
La Fe ha consolidat i convertit en referent la seua consulta infermera de continuïtat en cuidats post-UCI, l'objectiu de la qual és garantir la seguretat i recuperació dels pacients i les seues famílies després del seu pas per la Unitat de Vigilància intensiva (UCI). Este seguiment específic d'infermeria, unit al sistema integral de resposta ràpida (*SRR) per a detectar de manera precoç la deterioració clínica greu dels pacients que han eixit d'una unitat de crítics o que estan hospitalitzats en planta, conformen el Servici Estés de Medicina Intensiva de La Fe, o UCI sense parets, i hui dia cobrix 665 llits d'hospitalització d'adults.
La consulta infermera de continuïtat en cuidats post-UCI va nàixer en 2023 impulsada pel personal d'Infermeria. De fet, les infermeres exercixen un paper clau, ja que són elles els qui realitzen un seguiment diari de les esferes físiques física, psicològica i cognitiva dels i les pacients que han superat la fase crítica en l'UCI i han passat a planta d'hospitalització primer i, en última instància, es van a casa. També cuiden de les famílies dels malalts.
Per part seua, el Sistema de Resposta Ràpida va arrancar en La Fe en 2015 per iniciativa del personal facultatiu, encara que el d'infermeria també complix una funció determinant: mesurar set paràmetres clínics com la freqüència respiratòria, cardíaca i la saturació d'oxigen, que permeten identificar signes d'alerta fins a 24 hores abans que es produïsca una deterioració greu del pacient.
En funció dels valors registrats en estos indicadors clau, i amb l'assistència d'un algorisme, personal d'Infermeria classifica als i les pacients en tres nivells de risc, la qual cosa permet als i les intensivistas adaptar les cures i la vigilància a les necessitats individuals de cada persona.
En la seua primera dècada de vida, el programa SRR ha reduït del 50% al 27% la mortalitat en pacients ingressats en l'UCI de La Fe des de les plantes d'hospitalització.
Com ha assenyalat el gerent de l'Agrupació Sanitària Interdepartamental València Sud i de La Fe, José Luis Poveda, “les dos iniciatives, consulta infermera de continuïtat en cuidats post-UCI i SRR, són els pilars que consoliden l'UCI estesa de La Fe, un model que amplia l'atenció especialitzada més enllà dels límits físics de l'UCI”.
El seu objectiu principal és detectar i tractar precoçment a pacients greus o en risc de deterioració clínica que es troben fora de l'UCI, per exemple, en les plantes d'hospitalització o en urgències, així com realitzar un seguiment actiu dels pacients donats d'alta de l'UCI per a millorar el seu pronòstic i contribuir a la recuperació de la qualitat de vida d'ells i de les seues famílies.
L'UCI estesa de La Fe és possible gràcies al treball d'equips multidisciplinaris integrats per personal de vigilància intensiva, anestèsia, reanimació i bloc quirúrgic, tant d'infermeria com facultatiu.
De fet, les dos iniciatives, com explica el cap del servici de Medicina Intensiva de La Fe, Álvaro Castellanos, es complementen entre si i cobrixen als pacients en dos adreces: detecció precoç de la deterioració clínica greu dels pacients en plantes d'hospitalització per a evitar ingressos en l'UCI o assegurar que, si ocorren, siga en les millors condicions; i seguiment continu d'infermeria per a pacients que passen de les unitats de crítics a planta i, després, a Atenció Primària.
Com destaca la infermera supervisora general i coordinadora de trasplantaments de La Fe i impulsora de la consulta post-UCI, Gemma Leiva, “es busca garantir la continuïtat dels cuidats infermers en els diferents entorns assistencials pels quals transiten els pacients, al llarg de la malaltia i durant les fases de recuperació”.
“El programa situa a l'Hospital La Fe com a referent en la gestió infermera i en la implantació de sistemes de vigilància clínica avançats, amb un impacte directe i mesurable en la seguretat, supervivència i recuperació dels pacients”, ha resumit la directora d'Infermeria de La Fe, Ana María Sanz.
Els resultats d'este innovador model de consulta infermera de continuïtat en cuidats post-UCI i resposta ràpida s'han publicat recentment en la prestigiosa revista Infermeria Intensiva.