Noticies

L'hospital La Fe arriba a l'implant número 1.000 de vàlvula aòrtica sense cirurgia oberta

21/10/2024

L'hospital La Fe arriba a l'implant número 1.000 de vàlvula aòrtica sense cirurgia oberta

  • El centre realitza cada mes més de 20 procediments d'aquesta mena en què la vàlvula es porta plegada fins al cor a través d'un tub
  • És una tècnica menys invasiva que la cirurgia, de manera que el temps de recuperació i les possibles complicacions són menors

 

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha aconseguit l'implant número 1.000 de vàlvula aòrtica sense cirurgia oberta. El procediment consisteix a implantar una vàlvula cardíaca a través d'un catèter, un tub que es porta fins al cor des d'una artèria, habitualment de l'engonal, i que permet que la nova vàlvula avance plegada pel seu interior.

 

En el procediment de selecció de pacients participa el cardiòleg clínic i el cirurgià cardíac, és l'anomenat Heart-Team . A més, a la intervenció, és imprescindible el servei d'anestèsia i, en algunes ocasions, també la col·laboració del servei de cirurgia cardíaca.

 

“Un cop al cor, la nova vàlvula s'allibera i, en expandir-se, 'xafa' la vàlvula 'antiga', que queda substituïda així per la nova. Es tracta d'una tècnica percutània mínimament invasiva i, per tant, no necessita cirurgia oberta, és a dir, no cal obrir el pit per fer el procediment, n'hi ha prou amb la punció de l'artèria amb una agulla per introduir el catèter”, segons ha explicat el cap de secció de la Unitat d'Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista de La Fe, Jose Luis Díez Gil.

 

Esta tècnica es va començar a utilitzar fa 14 anys a La Fe amb pacients que tenien una estretor important de la vàlvula aòrtica del cor i que no eren candidats a cirurgia a cor obert pel seu alt risc.

 

Tot i això, els avanços tant en la tècnica d'implant com en els models de pròtesis valvulars han permès estendre'n l'ús a pacients amb estenosi aòrtica greu (l'estretor de la vàlvula aòrtica) per sobre dels 65 anys i amb risc intermedi o alt per a cirurgia, així com a pacients amb 75 anys o més independentment del risc quirúrgic.

 

El procediment, tal com ha detallat el doctor Díez Gil, té principalment tres avantatges: “Com que és una tècnica menys invasiva que la cirurgia, el temps de recuperació i d'estada a l'hospital és menor. També hi ha menor risc de complicacions com infeccions o lesions traumàtiques al tòrax. Tot això permet una incorporació més ràpida de la persona a les activitats diàries i laborals”.

 

“Actualment, es fan més de 20 implants al mes amb molt bons resultats. En concret, l'èxit de la intervenció el 2023 va ser del 98% al nivell dels millors centres nacionals i internacionals”, segons el balanç d'activitat ofert pel cap de servei de Cardiologia de La Fe, Luis Martínez Dolz.

 

Es tracta d'un procediment, en paraules del gerent de La Fe, José Luis Poveda, que representa un avenç significatiu en el tractament d'estos pacients perquè es minimitzen els riscos i que és possible gràcies a la tecnologia i al personal altament capacitat amb què comptem al nostre hospital”.

 

Centre de referència nacional

 

La unitat d'hemodinàmica que assumeix la col·locació de vàlvula aòrtica pertany al servei de Cardiologia de l'Hospital La Fe. A més, forma part d'un CSUR (Centres, Serveis i Unitats de Referència) del Sistema Nacional de Salut dedicat a les cardiopaties congènites de l'adult, i desenvolupa activitat docent i investigadora.

En concret, organitza cursos de formació d'àmbit nacional i internacional, participa a congressos i retransmet intervencions d'alta complexitat en cursos de l'especialitat. La unitat ha participat i liderat nombrosos estudis clínics i ha publicat en revistes científiques d'alt impacte.

Compartir

Galeria d'imatges