PROJECTES D'INVESTIGACIÓ ACTIUS-OBSTETRÍCIA

Obstetrícia

Títol de l'estudi: Optimització del maneig antenatal de dones amb amenaça de partopreterme mitjançant models de predicció: estudi clínic aleatoritzat multicèntric (OPTIM- PTL).

Descripció: El part preterme espontani és la complicació més freqüent de la gestació, ja que afecta fins al 9% de tots els parts. Constituïx la primera causa de morbimortalitat neonatal. Este estudi pretén individualitzar i optimitzar el tractament de pacients que ingressen per amenaça de part preterme.

Estudi multicèntric. Col·laboració amb H. Clínic Barcelona.

Investigadors: Diago, Vicente; Martínez Varea, Alicia 
 

Títol de l'estudi: Inducció al part en gestants a terme amb el quocient Flt1/PlGF alt per a la prevenció de la preeclàmpsia tardana: assaig clínic aleatoritzat (ESTUDI PE37).

Descripció: Este és un estudi per a previndre la preeclàmpsia tardana i millorar la salut materna i infantil. La preeclàmpsia tardana és una complicació que pot aparéixer al final de l'embaràs i tindre conseqüències per a la salut de la mare i el bebé. Es caracteritza per l'aparició de pressió arterial alta i signes de mal en òrgans com el fetge i els renyons. En la majoria de casos, apareix en dones sense cap factor de risc, fent difícil detectar-la a temps i poder-la previndre.


L'objectiu de l'ESTUDI PE37 és trobar una estratègia senzilla que permeta identificar de manera fiable a les mares amb major risc de preeclàmpsia tardana i provocar el part abans que apareguen complicacions. Els resultats de l'estudi podrien canviar el maneig actual de l'embaràs a nivell mundial, tenint un gran impacte en la qualitat de vida de futures mares i bebés.

Pot participar en l'estudi qualsevol pacient que es trobe en l'últim trimestre del seu primer embaràs.

Estudi multicèntric. Col·laboració amb H. Clínic Barcelona.

Investigador principal: Martínez Varea, Alicia 

 

Títol de l'estudi: Electrohisterografia per a la millora en la presa de decisions en situacions de risc en obstetrícia: part prematur i inducció del part

Descripció: El part prematur i la inducció del part són dos situacions habituals en obstetrícia d'alt risc matern-fetal. D'una banda, més del 10% dels parts són prematurs, afectant més de 15 milions de famílies a tot el món. A més, és la primera causa de mort en les 4 primeres setmanes de vida i la segona causa de mort per davall de l'edat de 5 anys. No obstant això, les tècniques actuals no permeten la predicció precisa del desenllaç dels episodis d'amenaça de part prematur. D'altra banda, cada vegada es duu a terme la inducció del part en un nombre major d'embarassos (>25%), amb l'objectiu d'iniciar el treball de part i aconseguir la seua finalització per via vaginal. Este procediment està indicat quan el risc per a la mare i el fetus de continuar amb la gestació supera el de finalitzar-lo. No obstant això, encara que el procés pot durar fins a 48 hores, l'èxit no està garantit. De fet, el 20% d'estes dones acaba el seu embaràs mitjançant cesària, amb els riscos que això comporta. En este respecte, l'objectiu d'este projecte és desenrotllar un sistema d'ajuda al diagnòstic per a la predicció del part prematur (per a la gestació única i múltiple) sobre la base de biomarcadors basats en electrohisterografia, que permeta al clínic una millor gestió de l'embaràs, seguiment i tractament personalitzat a cada pacient. Així mateix, serà objecte d'este projecte d'investigació el desenrotllament dels sistemes de predicció d'èxit d'inducció (per a inducció farmacològica i mecànica) sobre la base de l'activitat contràctil uterina registrada en el electrohisterograma, els quals posarien a l'abast dels clínics una ferramenta que permetria evitar o reduir induccions innecessàriament prolongades, disminuint el risc i sofriment matern-fetal, els temps d'espera i hospitalització, així com els costos associats.

Investigador principal: Monfort, Rogelio 

 

Títol de l'estudi: Caracterització de la dinàmica uterina en resposta a les maniobres de versió cefàlica externa amb electrohisterografia.

Descripció: L'objectiu de la versió cefàlica externa és convertir la presentació de natges en cefàlica amb la finalitat de reduir la creixent taxa de finalització del part per cesària. En els últims anys, esta tècnica ha guanyat popularitat a causa del seu alt grau de seguretat tant per a la mare com per al bebé, i una taxa d'èxit del 65%. Amb este projecte es pretén avaluar la viabilitat de la electrohisterografia per a valorar objectivament el to uterí abans de la versió i avaluar la resposta uterina a les maniobres.

Investigador principal: Monfort, Rogelio

 

Títol de l'estudi: Caracterització de la dinàmica uterina postpart mitjançant electrohisterografia, claus per a la detecció precoç de l'hemorràgia postpart

Descripció: L'hemorràgia postpart és una de les principals causes de mortalitat materna a tot el món, la incidència global de la qual oscil·la el 6%. Se sap que les contraccions uterines són essencials per a previndre-la en comprimir els vasos sanguinis que queden estripats durant la separació de la placenta en el part. No obstant això, la pràctica clínica habitual no compta amb cap ferramenta capaç de monitorar les contraccions uterines després de l'enllumenament degut a la seua baixa intensitat. Per tant, en este projecte es pretén avaluar la viabilitat de la electrohisterografia per a investigar els possibles patrons en l'activitat contràctil uterina després del part, i si això es relaciona amb la pèrdua de sang postpart.

Investigador principal: Monfort, Rogelio

 

A.1. Gestacions gemel·lars 

Títol de l'estudi: Ràtio sFlt-1/PlGF en setmana 12, 24 i 32 en gestacions gemel·lars: predictor de preeclàmpsia.

Descripció: La preeclàmpsia és una malaltia associada a l'embaràs, que es caracteritza per l'aparició d'hipertensió i proteïnes en orina a partir de la setmana 20 de gestació. Comparat amb gestants sanes, pacients amb preeclàmpsia presenten nivells reduïts en plasma i/o sèrum de factors angiogènics (VEGF i PlGF) i nivells elevats de factors anti-angiogènics (sFlt-1). Este estudi pretén determinar si els valors de ràtio al llarg de la gestació poden ajudar a seleccionar embarassades amb elevat risc de posterior aparició de malalties associades a disfunció placentària, com a preeclàmpsia o retard de creixement fetal.

Investigador principal: Diago, Vicente

 

Títol de l'estudi: TABAC I GESTACIÓ GEMEL·LAR: RESPONSABLE DE DESENLLAÇ GESTACIONAL ADVERS?

Descripció: El tabaquisme és un problema mundial de salut pública. Este estudi pretén valorar l'impacte del tabac en el desenllaç de gestacions gemel·lars, analitzant pacients exposades i no exposades al tabac.

Investigador principal: Diago, Vicente