La unitat d'obstetrícia/puèrperes, és la unitat on ingressen dones puèrperes al costat dels seus nounats. Esta unitat està situada en la tercera planta de la Torre G (G3) de l'Hospital La Fe.
Guies i fullets per a pacients
L'equip humà multidisciplinari d'esta unitat està format per infermers, TCAES, ginecòlegs/as i pediatres que donaran resposta a les teues necessitats i dubtes per a adaptar-te a esta nova etapa de la teua vida, sent sempre el nostre compromís la millora de les cures tant de la mamà com del bebé. Des d'ací oferim ajuda i responem als teus dubtes i inquietuds facilitant-te l'adaptació a este nou moment de la teua vida.
Després del part, la mamà al costat del seu bebé i l'acompanyant que trie, serà portada a la nostra unitat, acompanyada per personal de paritori. A la seua arribada, serà rebuda per personal TCAE i infermer, que farà la correcta identificació del bebé. Al seu torn, es realitzarà una valoració de l'estat de salut tant de mamà (sagnat, dolor…) com de bebé (color, estat d'alerta…). El temps aproximat d'ingrés serà de 48 a 72 hores, durant el qual tant per les infermeres de la unitat com l'equip d'obstetres i pediatres realitzaran una valoració de l'estat de salut, tant de mamà com de bebé.
S'afavorirà el contacte pell amb pell i es respectarà el major temps possible. Les primeres hores després del part són crucials per a l'aparició del vincle mare/pare-fill i per a la instauració de la lactància materna. Els dos fets, el procés de vinculació i la lactància materna, influiran de manera determinant en l'estat de salut del xiquet/a i en el seu desenrotllament emocional.
Es denomina contacte pell amb pell precoç al contacte pell amb pell immediat del nounat amb la seua mare després del part. El nounat es col·locarà sobre l'abdomen matern i a poc a poc es desplaçarà, reptant, fins a arribar al pit. El nounat, després del part, presenta un període aproximat de dos hores en el qual es troba en un estat d'alerta tranquil·la el que li permet interactuar amb la seua mare i el seu pare.
El nostre compromís està sempre relacionat amb la millora de les cures tant de la mamà com del bebé. L'Hospital La Fe és candidat a “Centre Compromés amb l'Excel·lència en Cures”, i des de la nostra unitat ens comprometem amb el suport i el foment de la lactància materna. Per a això l'equip infermer (infermeres i TCAES) juntament amb el suport de les matrones, et proporcionarà l'assessorament que necessites.
A més, durant les vesprades una matrona assessora en lactància materna, acudix a la unitat per a reforç de casos que presenten dificultat.
D'altra banda, els dies parells del mes, es realitza un taller grupal de lactància al qual totes esteu convidades a participar. Es realitza en la Unitat G3 i és impartit per professionals experts en lactància materna.
En la nostra unitat, comptem amb una sala de lactància amb traullets elèctric i un altre traullets portàtil per al seu ús en cas de necessitat.
Abans de l'alta, es realitzaran les proves de Cribratge Neonatal:
1. Cribratge d'hipoacúsia neonatal, mitjançant otoemisiones acústiques. Si coincidira l'alta durant el cap de setmana, li donarem cita perquè acudisca a la seua realització.
La realització de la prova de cribratge neonatal durant l'estada del xiquet en la maternitat permet que siga una mesura eficient, al mateix temps que es realitza precoçment la detecció de la hipoacúsia. La rehabilitació precoç millora el pronòstic tant des del punt de vista de l'audició final, com de la comunicació
2. Cribratge de metabolopaties o “prova del taló”
La detecció de metabolopaties congènites té com a objectiu la detecció precoç de trastorns metabòlics en els quals existix una intervenció eficaç. La prova consistix a realitzar la punció en un lateral del taló per a arreplegar mostra de sang sobre un paper absorbent que s'enviarà a laboratori.
En esta unitat utilitzem mesures no farmacològiques per a reduir el nivell de dolor sobre el nounat, com ara el contacte pell amb pell, carícies, alletament durant la realització de la prova.