La UHD és una modalitat assistencial basada en l'hospital que proporciona tractament actiu per part de professionals sanitaris en la llar del pacient per a una condició que d'una altra manera requeriria atenció hospitalària aguda.
En el seguiment en domicili es duen a terme procediments de tipus preventiu, diagnòstic, curatiu i rehabilitador que estan arreplegats en el catàleg definit per la Conselleria de Sanitat i es resumixen a continuació.
Procediments diagnòstics
- Valoració integral de cada persona i el seu entorn sociofamiliar amb l'objectiu d'identificar les necessitats i l'atenció que requerixen.
- Monitoratge de constants vitals, ECG, pulsioximetria, capnografia.
- Presa de mostres per a microbiologia: hemocultius, urinocultius, coprocultius, esputs, mostra de catèters, drenatges, exsudats, etc.
- Presa de mostres per a laboratori d'hematologia, bioquímica, etc.
- Ecografia domiciliària.
Procediments terapèutics
- Canalització i cures de manteniment de vies subcutània, perifèrica, catèter de línia mitjana.
- Teràpies respiratòries: oxigenoteràpia, aerosolteràpia, teràpies de ventilació mecànica no invasiva, aspiració de secrecions, maneig de l'estimulador de tos, fisioteràpia respiratòria.
- Administració de concentrat d'hemoderivats.
- Administració de medicació parenteral contínua o intermitent.
- Administració de fàrmacs quimioteràpics.
- Seguiment de drenatges oberts o percutanis: toracocentesi, peritoneals, abscessos etc. Realització de paracentesi, artrocentesi i punció de seroma.
- Inserció i manteniment de sondatges digestius (inclosos canvis de sonda *PEG) i urinaris.
- Cures simples i complexes, incloses la teràpia de pressió negativa.
- Cures de l'ostomia i maneig de col·lectors.
- Extracció manual de fecaloma (desopilació).
- Conciliació de la medicació a l'ingrés i a l'alta.
- Suport emocional i acompanyament a pacients i persones del seu entorn soci- afectiu durant i després de finalitzar el seguiment en *UHD, en els casos que requerisquen atenció al dol.
Intervencions de continuïtat assistencial i d'educació sanitària
- Coordinació entre professionals i unitat de la xarxa sanitària i social, amb l'objectiu de donar resposta a les necessitats socials o de salut dels pacients o del seu entorn i evitar les conseqüències de la fragmentació entre de servicis i nivells assistencials.
- Formació perquè la persona, i/o el seu entorn de cures, disposen de coneixements i habilitats suficients entorn d'una necessitat o problema de salut amb l'objectiu de poder millorar-la i també de capacitar-los per a assumir les cures en el domicili de la forma més autònoma possible. En este sentit, sol ser freqüent educar en els següents aspectes:
- Educació en prevenció i detecció precoç de nous símptomes i possibles complicacions.
- Cures bàsiques d'higiene i mobilització.
- Cures de sondes gàstriques d'alimentació.
- Cures de traqueotomia.
- Cures d'ostomia: ileostomia, colostomia, nefrostomia, etc.
- Cuidats de sondes urinàries i catèter *suprapúbico.
- Cures de drenatges, col·lectors i ferides cròniques.
- Cures de les vies venoses i subcutànies.
- Maneig de dispositius de diagnòstic i teràpia com: *glucómetro, aparells de ventilació mecànica, estimulador de tos, aspirador de secrecions, bombes de perfusió, etc.