TIPUS DE TRASPLANTAMENTS
Quins òrgans i teixits es poden donar?
Òrgans
- pulmons
- fetge
- cor
- intestí
- páncreas
- rinyons
Teixits
- sang
- còrnies
- sang de cordó umbilical
- teixit osteotendinós
- paratiroides
- placenta
- teixits compostos
- segments vasculars
Trasplantament Pulmonar
Consideram com candidat a Trasplantament Pulmonar a: “aquell malalt que està en situació d'insuficiència respiratòria crònica irreversible amb mal pronòstico a curt termini, que siga capaç de suportar la llista d'espera, la intervenció quirúrgica i el postoperatori.”
Els candidats han d'estar ben informats sobre les expectatives del trasplantament, de les seues possibilitats d'èxit i dels riscos que comporta i han de mostrar una adequada disposició i adherència als tratactaments. L'objetiu deu contemplar la millora d'ambdós aspectes, la supervivència i la qualitat de vida.
Trasplantament Cardíac
El trasplantament cardíac és en l'actualitat la millor opció terapèutica per a determinats pacients amb cardiopatíes en fase terminal, capaç de canviar en forma substancial l'evolució natural dels pacients amb insuficiència cardíaca greu.
No obstant això, no tots els pacients són candidats apropiats per al trasplantament. És necessàri estudiar exhaustivament la seua malaltia, valorar si la seua qualitat de vida millorarà amb el trasplantament cardíac i si serà capaç de seguir el tractament i els controls.
Trasplantament Hepàtic
Les causes més freqüents que porten al trasplantament hepàtic són les enfermetats hepàtques cròniques (cirrosi de diferents causes, algunes malalties metabòliques que afecten al fetge, sobretot en xiquets, malalties autoinmunes, etc.) i algunes malalties agudes que provoquen fallada hepàtica fulminant (de causa tòxica o vírica). La llista d'espera evoluciona basant-se en criteris de compatibilitat, antropomètrics i de gravetat que són permanentment reavaluats per l'Equip.
Trasplantament Renal
És considerat en l'actualitat la millor opció terapèutica per als pacients amb insuficiència renal crònica. Un pacient amb un empelt renal funcionant disminuïx els seus riscos i millora la seua qualitat de vida.
El renyó pot procedir de donant cadàver o de donant viu. Alguns familiars i amics estan dispostos a donar un renyó per a no veure patir el seu familiar. La llei a Espanya permet donar un renyó per a una persona concreta, sempre i quan no hi haja cap compensació econòmica o xantatge emocional. El procés és complexe ja que cal estudiar profundament el donant, estudiar la compatibilitat i assegurar-li un seguiment per a evitar que tinga complicacions.
Trasplantament de Pàncrees-Renyó
La indicació per al trasplantament de pàncrees i renal en línies generals és la Insuficiència Renal Crònica per diabetis tipus I o diabetis juvenil. Quan el pàncrees no funciona correctament, s'altera la producció d'insulina que conduirà a l'aparició de la diabetis mellitus (DM). Diabetis és aquella situació en la què els nivells de sucre (o glucosa) en la sang estan augmentats. El pàncrees té una funció molt important: és el'òrgano encarregat de la producció d'insulina.
La Insulina és una hormona que té la missió de facilitar que la glucosa que circula en la sang penetre en las cèl·lules. En la Diabetis mellitus, en afectar-se el control de la glucosa, està afavorida l'aparició de diferents malalties a nivell dels nervis, neuropaties, dels ulls – com la ceguera– (retinopaties) i dels renyons amb insuficiència renal que ocasiona la necessitat de diàlisi (nefropaties).
Trasplantament de Progenitors Hematopoètics
Algunes malalties hematològiques necessiten la substitució de la Medul·la òssia. Açò es realitza després d'haver netejat la mateixa mèdul·la del pacient amb quimioteràpia. El trasplantament es realtiza infonent per mitjà d'un catèter les cèl·lules mare (contingudes en una espècie de trasfusió).
Les cèl·lules mare s'obtenen de:
- Un germà/ana compatible
- El mateix pacient
- Un donant anònim
- Un cordó umbilical
Les dos últimes opcions es busquen a través del REDMO que és una xarxa de bancs de teixits i hospitals de tot el món, que en Espanya està organitzada a través de la Fundació José Carreras. Açò és perquè la possibilitat de trobar una persona igual que altra en el sistema convencional és d'1 entre 10.000.
El Cordó Umbilical és la connexió d'artèries i venes entre la placenta i el bebé que li permet nodrir-se i anar creixet. Quan se separa del bebé en el moment del part, el cordó queda ric en cèl·lulas mare. Normalment este s'estava rebutjant. Hui es conserva en criopreservació en el Banc de Teixits de la Comunitat Valenciana (BOTCV) situat en el Centr de Trasfusions de la Comunitat Valenciana, si la mare dóna el seu consentiment i se li fan els controls pertinents per a evitar malalties trasmissibles.
Les característiques d'este cordó formaràn part del fitxer per a la busca del REDMO quan un pacient en qualsevol part del món ho necessite.
Trasplantament de Teixits
S'obté multitut de teixits, tant de donant cadàver, com de donant viu.
- Ossos, Tendons, Cartílag
- Pell
- Còrnies
- Vàlvules Cardíaques
- Segments vasculars (artèries i venes)
- Paratiroides
- Ovari
- Cultius cel·lulars, de condròcits, queratinòcits o mioblastos.
- Teixits Compostos: Braços, Cara, Cames.
- Hepatòcits
Estos teixits s'utilitzan per a curar algunes malalties o com a suport per a altres tractaments:
l'Hospital La Fe és pioner en el Trasplantament de Teixits Compostos com braços, avantbraços, cara i membres inferiors. La indicació per a estos trasplantaments complexíssims sol ser l'absència d'eixes parts anatòmiques per traumatisme previ o problemes facials que minven la qualitat de vida i la integració normal en la societat.
Estos trasplantaments incipients es troben encara en una fase experimental pel que estan sotmesos a un control estricte i individualitzat.
L'Hospital La Fe també inclou el tasplantament d'hepatòcits, obtinguts dels fetges que no s'utilitzan per a trasplantament. El trasplantament es realitza per mitjà d'una infusió a través d'un catèter en la vena porta i està indicat en algunas malalties metabòliques, sobretot en xiquets, i com a pont per al trasplantament fins que arriba l'òrgan, en situacions d'urgència o Codi 0.